Μία λάθος τεχνική εκτέλεσης μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις μας, θέτοντάς μας σε κίνδυνο για πόνους, τραυματισμού, μέχρι και οστεοαρθρίτιδα. Τα σημείο που υφίστανται την περισσότερη πίεση, συγκεκριμένα, είναι οι αστράγαλοι και τα γόνατα. Σίγουρα, είναι αδύνατο να είμαστε 100% προστατευμένοι όταν γυμναζόμαστε, αλλά υπάρχουν ορισμένοι τρόποι να νιώσουμε ακόμα πιο ασφαλείς.
Η διατροφή
Μία υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να δυναμώσει τα οστά και τις αρθρώσεις μας. Φροντίστε να καταναλώνετε τροφές με αντιφλεγμονώδη δράση, για να μειώσετε τους πόνους που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως και τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 είναι απαραίτητα. Χρειάζεστε, επίσης, ασβέστιο και βιταμίνη D. Προσέξτε τι τρώτε. Μια διατροφή φτωχή σε λιπαρά, αλλά πλούσια σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να αποτελεί τον καλύτερο «σύμμαχο» για την υγεία των αρθρώσεων. Αποκτήστε και διατηρήστε εφ’ όρου ζωής ένα κανονικό σωματικό βάρος», συμβουλεύει κατ’ αρχήν ο ειδικός. Και όχι άδικα. Το φυσιολογικό σωματικό βάρος είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των αρθρώσεων. Αντίθετα, όσο αυξάνει το σωματικό βάρος, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση που δέχονται η μέση, τα γόνατα, αλλά και οι αστράγαλοι.
Η ισορροπία
Το να έχουμε καλή ισορροπία και το να είμαστε σταθεροί είναι σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη τραυματισμών. Κάντε ασκήσεις στο BOSU, ή ασκήσεις yoga και Pilates για να βελτιώσετε τον έλεγχο που έχετε στο σώμα σας.
Πώς αντιμετωπίζουμε τον πόνο στις αρθρώσεις;
Το να διαχειριστείτε τον πόνο στις αρθρώσεις αν αθλείστε μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Πολλά από τα φάρμακα που τον καταπολεμούν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά κάνουν τη γυμναστική πιο επικίνδυνη. Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής. «Μερικές ουσίες, όπως η χονδροϊτίνη, η γλυκοζαμίνη, το υαλουρονικό οξύ και το κολλαγόνο, μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο των αρθρώσεων. Έχουν την ιδιότητα να “λιπαίνουν” τις αρθρώσεις, να συμβάλλουν στη διατήρηση της ποιότητας του χόνδρου των αρθρώσεων και ως εκ τούτου μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας». Η οστεοαρθρίτιδα προσβάλλει κυρίως τα γόνατα, αλλά και τα ισχία, οδηγώντας σταδιακά σε δύσκολες καταστάσεις που φτάνουν συχνά στο χειρουργείο, για αντικατάσταση της άρθρωσης.
Αλλάξτε τη ρουτίνα σας
Μην κάνετε την ίδια μορφή άσκησης ξανά και ξανά, καθώς η ίδια πίεση ασκείται στις ίδιες περιοχές, με καταστροφικά αποτελέσματα. Συνεπώς, κάντε πού και πού ένα διάλειμμα από το κλασικό σας πρόγραμμα και δοκιμάστε κάτι διαφορετικό. Συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο προπονητή σας.
Βελτιώστε τη στάση του σώματός σας. Πρέπει να προσέχουμε τη στάση του σώματός μας, όχι μόνο όταν σηκώνουμε βάρος ή αθλούμαστε, αλλά σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι όταν καθόμαστε ή περπατάμε. Είναι σημαντικό επίσης, να αποφεύγουμε την πολύωρη ορθοστασία και ακινησία, που καταπονούν τις αρθρώσεις και το μυοσκελετικό μας σύστημα.
Κάντε ένα διάλειμμα
Αν γυμνάζεστε συχνά και δεν αφήνετε στο σώμα σας περιθώριο να επανέλθει, ο κίνδυνος να τραυματιστείτε αυξάνεται ραγδαία. Πρέπει τακτικά να έχετε μέρες ξεκούρασης και προσπαθήστε να μην το παρακάνετε. Εναλλάξτε ασκήσεις υψηλής και χαμηλής έντασης. Και μην ξεχνάτε: πρέπει να πίνετε πολύ νερό!