Σας σκοτώνει κι εσάς το stress;
1) Τί εννοούμε με τον όρο επαγγελματική εξουθένωση;
Στην διεθνή βιβλιογραφία ο όρος επαγγελματική εξουθένωση χρησιμοποιείται για να περιγράψει μαι σειρά απο συμπτώματα άγχους, κόπωσης και εξάντλησης που εμφανίζουν οι εργαζόμενοι στον εργασιακό χώρο. Ο εργαζόμενος παύει να είναι ικανοποιημένος απο την δουλειά του και την απόδοση του και σχηματίζει μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό του. Επιπλέον ο όρος επαγγελματική εξουθένωση συνδέεται άμεσα με την σταδιακή εξάντληση της ενέργειας σε συνδυασμό με την απώλεια των κινήτρων μετά από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλό εργασιακό άγχος
2) Ποιοί παράγοντες ενισχύουν την επαγγελματική εξουθένωση στον επαγγελματικό χώρο εργασίας;
Εχει αποδειχθεί οτι η επαγγελματική εξουθένωση συνδέεται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Βάση της διεθνής βιβλιογραφίας 4-8% του ενεργού πληθυσμού βιώνουν επαγγελματική εξουθένωση. Παραδείγματα που βιώνουμε στο εργασιακό μας περιβάλλον και ενισχύουν την επαγγελματική εξουθένωση είναι ο υψηλό φόρτο εργασίας, οι συνεχείς συγκρούσεις ρόλων, η χαμηλή αμοιβή, η ανασφάλεια για την σταθερότητα στη δουλειά.
3) Υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στο εργασιακό στρές αναφορικά με το φύλο;
Αναφορικά με το φύλο, οι άντρες φαίνεται να βιώνουν μικρότερα επίπεδα εργασιακού στρές σε σχέση με τις γυναίκες γεγονός που μπορεί να οφείλεται στους ρόλους των δύο φύλων καθώς και στις στερεότυπες αντιλήψεις της ελληνικής πραγματικότητας σχετικα με την θέση της οικογένειας στην εργασία και στην οικογένεια.
4) Τί επιπτώσεις μπορεί να έχει η επαγγελματική εξουθένωση στην υγεία μας;
Κάποια απο τα συμπτώματα της επαγγελματική εξουθένωσης είναι ο κακός ύπνος, σύνδρομος χρόνιας κόπωσης, πονοκέφαλος, προβλήματα στο γαστρεντερικό, προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα και συμπτώματα κατάθλιψης.
5) Πώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά η επαγγελματική εξουθένωση το περιβάλλον εργασίας μέσα σε μία εταιρία ή μεσα σε εναν οργανισμό;
Το στρές στο χώρο εργασίας αναγνωρίζεται πλέον παγκοσμίως ως ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας της εργασίας που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εργοδότες. Στατιστικά στοιχεία του ΕυρωπαΪκού οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία δείχνουν οτι το στρές καταλαμβάνει σταθερά την δεύτερη θέση ανάμεσα στα σχετιζόμενα με την εργασία προβλήματα υγείας, μετά τις μυοσκελετικές παθήσεις. Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες ενας στους τρείς εργαζόμενους θεωρεί το στρές το πιο σημαντικό πρόβλημα στο χώρο εργασίας του. Αυτό σημαίνει οτι χάνονται εκατομμύρια εργάσιμες μέρες το χρόνο λόγω ασθενειών κάθε μορφής που οφείλονται στην εργασία. Επιπλέον οι εργαζόμενοι, μειωμένη οργανωτική ικανότητα και μειωμένη απόδοση στην εργασία .
6) Πώς θα μπορούσε ομως να γίνει αντιμετώπιση όλων αυτών των συμπτωμάτων χωρίς την χορήγηση φαρμάκων;
Εδω έρχεται και δίνει την λύση η γυμναστική. Η σημασία της φυσικής δραστηριότητας στην επίτευξη και διατήρηση της υγείας του ανθρώπου έχει αναγνωριστεί απο πολλούς Διεθνείς Οργανισμούς.
Η άσκηση είναι ευεργετική καθώς διαλύει με φυσικό τρόπο ορμόνες, γλυκόζη και υγρά που συνήθως εκλύονται σε κατάσταση stress. Συγκεκριμένα οδηγεί σε αλλαγές στην ροή του αίματος, στην κατανάλωση οξυγόνου, στην αρτηριακή πίεση, στους καρδιακού παλμούς, στον ρυθμό αναπνοής και στον ρυθμό μεταβολισμού.
Τέλος, η συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες έχει θετικές επιδράσεις τόσο στην ψυχική υγεία του ανθρώπου αφου βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους, της κατάθλιψης και της μοναξιάς όσο καθώς και στην ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας του μυοσκελετικού συστήματος.
7) Ποιό είδος προπόνησης θεωρείται πιο αποτελεσματικό για τα άτομα που εκτείθονται σε υψηλές απαιτήσεις στρές στον εργασιακό χώρο;
Βάση ερευνών έχει αποδειχθεί οτι η αερόβια άσκηση είναι αυτή που φαίνεται να επιδρά ιδιαίτερα ευεργετικά σε άτομα με υψηλά επίπεδα εργασιακού stress. Συγκεκριμένα οι ενδιαφερόμενοι είναι καλο να ασκούνται 3 φορές την εβδομάδα απο μία ώρα στο 60 – 70% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού. Bελτιώνει την διάθεση, αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας και ριχνει τα επίπεδα της κατάθλιψης, του θυμού, της σύγχησης, της κούρασης και της έντασης.
Επιλέξτε το κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης για εσάς εδώ
Τουρτούρα Πηνελόπη
Καθ. Φυσικής Αγωγής,
Group & Personal Trainer