Η σχέση μου με την άσκηση και την προπόνηση άρχισε στα 80s, τελευταίες τάξεις Λυκείου. Ο στόχος ήταν ένα ωραίο σώμα, καθώς αυτό άρεζε και στα κορίτσια (ή τουλαχιστον έτσι νομίζαμε!). Έτσι μπήκαν στην καθημερινότητά μου ο επικλινής και οριζόντιος πάγκος, τα ελεύθερα βάρη, οι βυθίσεις, το aerobic.
Με τον καιρό και ενώ προχωρούσα στις σπουδές μου έβλεπα τα οφέλη της άσκησης στο σώμα, στην φυσική κατάσταση αλλά και στην ψυχολογία. Μετά από την επιτυχημένη εξέταση σε ένα δύσκολο μάθημα, το…γιόρταζα με προπόνηση, ενώ κατά την ειδικότητα, μετά από μία δύσκολη καρδιολογική εφημερία, η άσκηση ήταν η τέλεια εκτόνωση.
Σήμερα, καθώς έχω πλέον φτάσει στην μέση ηλικία, και μέσω της επιστήμης μου, γνωρίζω τα οφέλη της άσκησης για το καρδιαγγειακό σύστημα:
● Πέφτουν οι σφυγμοί και η καρδιά λειτουργεί σε πιο ήρεμο ρυθμό
● Οξυγωνόνονται οι σωματικοί μύες με αποτέλεσμα μεγαλύτερη αντοχή
● Φτάνει μέσω των στεφανιαίων αρτηριών περισσότερο αίμα στην καρδιά και εγκέφαλο
● Θετική επίδραση στην ψυχολογία
Και πολλά άλλα.
Η άσκηση είναι ένα κέρας της αμάλθειας με πολλά – πολλά δώρα! Στα καρδιολογικά συνέδρια, η άσκηση θεωρείται ισοδύναμο φαρμάκων: ρίχνει την αρτηριακή πίεση, σάκχαρο, χοληστερίνη όπως ένα φάρμακο. Και εγώ πάντα συνιστώ στους ασθενείς μου με υπέρταση, σάκχαρο, λιπιδαιμία, πρώτα άσκηση και διατροφή. Αν δεν ρυθμιστούν μπαίνουν και τα φάρμακα. Επίσης υπάρχουν ειδικά προγράμματα άσκησης για εμφραγματίες, αρρώστους με by pass κ.ά. Κυρίως συνιστάται αεροβικής μορφή άσκηση, αλλά και η ενδυνάμωση έχει τον ρόλο της.
Πριν ξεκινήσει την άσκηση κάποιος πρέπει βέβαια να εκπληρώνει δύο προϋ-ποθέσεις:
● Να έχει προηγηθεί καρδιολογική εκτίμηση του αθλούμενου. Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια στη νεαρή ηλικία και το έμφραγμα από τα 45 και μετά, μπορεί να θέσουν την υγεία και ζωή του ασκούμενου σε κίνδυνο. Πρέπει λοιπόν να διαγνωσθούν οι προηγούμενες καταστάσεις από τον καρδιολόγο.
● Η άσκηση πρέπει να γίνεται συχνά και σε σταθερή βάση καθ’όλη την διάρκεια του βίου.
Από τις καλύτερες καθημερινές στιγμές μου λοιπόν είναι όταν, μετά το Ιατρείο το βραδάκι, δύο με τρεις φορές εβδομαδιαίως, πάω στο Gymnasium – Εlixir για προπόνηση. Ο Διονύσης, η Νάντια, ο Δημήτρης και τα άλλα παιδιά κάτω από την εμπειρία του Αλέξη και της Άννας είναι πρόθυμα να σε βοηθήσουν ώστε να πάρεις όλα τα οφέλη από τον χρόνο που θα διαθέσεις για άσκηση.
Και θα κλείσω με την γνώμη ότι η άσκηση είναι σαν επένδυση: πρέπει να ξοδέψεις χρόνο και ενέργεια, για να σου αποδοθούν αυτά στο μέλλον πολλαπλάσια.
Ηλίας Τυροδήμος,
Καρδιολόγος,
Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής
Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης