Στην χώρα μας, ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων νηστεύει την περίοδο της Σαρακοστής, ιδιαίτερα την Μεγάλη εβδομάδα. Η νηστεία αποτελεί διατροφικό πρότυπο για πολλούς Έλληνες και θεωρείται ένα σημαντικό ζήτημα για αυτούς. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), εκτιμάται πως 900 εκατ. ευρώ (το 5%) των πωλήσεων του λιανεμπορίου τροφίμων επηρεάζεται από τη διατροφή την περίοδο της νηστείας.
Τι σημαίνει η λέξη νηστεία;
Είναι σύνθετη λέξη: νη + εσθίω. “Νήστις” είναι η πρώτη λέξη που δημιουργήθηκε, σημαίνει αυτός πού δεν εσθίει, δηλαδή αυτός που δεν τρώει.
Πάμε να καταρρίψουμε μύθους σχετικά με την νηστεία της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας και την διατροφή:
- Η μειωμένη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης και γαλακτοκομικών είναι παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση. Η συνεχής πρόσληψη πρωτεΐνης φαίνεται να παίζει δευτερεύοντα (εάν υπάρχει) ρόλο στην υγεία των οστών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2019, η περιοδική αποχή από τα γαλακτοκομικά και γενικά, τα ζωικά προϊόντα δεν φαίνεται να θέτει σε κίνδυνο την οστική υγεία των ηλικιωμένων ατόμων.
- Δεν υπάρχει ποιότητα και ποικιλία στην διατροφή. Οι νηστεύοντες καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών (27,7-38,7 γραμμάρια/ ημέρα) από τη συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αυτό τους αποτρέπει από την πιθανότητα δυσκοιλιότητας.
- H διατροφή είναι αυστηρά περιορισμένη και οδηγεί σε ελλείψεις. Σύμφωνα με σχετική ανασκόπηση, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι σε σύγκριση με τους μη νηστευτές, οι ενήλικες και τα παιδιά που νηστεύουν απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα διατροφής και έχουν υγιέστερα λιπιδαιμικά προφίλ στο αίμα.
Η στιγμή που θα δοθούν λύσεις στους παραπάνω “μυθους”, είναι εδώ. Δες τις τοπ 6 φυτικές τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο αλλά και σε ασβέστιο. Με τον τρόπο αυτό ούτε διατροφικές ελλείψεις θα προκύψουν, ούτε θα υπάρξει μονοτονία στο τραπέζι σου.
Πηγές μη αιμικού σιδήρου (ανά 100 γραμμάρια τροφής)
- Μαύρη σοκολάτα 70-85% κακάο —> 11.9 mg σιδήρου
- Παπαρουνόσπορος —> 9.7 mg σιδήρου
- Ταχίνι —> 8.9 mg σιδήρου
- Κολοκυθόσποροι —> 8 mg σιδήρου
- Βρώμη —> 8 mg σιδήρου
- Σπόροι chia —> 7.7 mg σιδήρου
Φυτικές πηγές ασβεστίου (ανά 100 γραμμάρια τροφής)
- Παπαρουνόσπορος —> 1140 mg ασβεστίου
- Ταχίνι —> 426 mg ασβεστίου
- Αμυγδαλοβούτυρο —> 347 mg ασβεστίου
- Αμύγδαλα —> 269 mg ασβεστίου
- Γάλα καρύδας —>188 mg ασβεστίου
- Γάλα αμυγδάλου —> 173 mg ασβεστίου
Συμπερασματικά, η νηστεία όταν γίνεται σωστά, ελεγχόμενα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αποτελεί μια καλή ευκαιρία όχι μόνο να τονωθεί ο οργανισμός σου, αλλά και να βελτιωθούν οι διατροφικές σου συνήθειες. Τόλμησε να την δοκιμάσεις!
Πηγές:
- http://www.ielka.gr/?p=2355
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31243579/
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/iron/ ,
- https://fdc.nal.usda.gov/