•Πως μπορώ να διασφαλίσω τα φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης B12 στον οργανισμό μου?
Με μια υγιεινή και ποικίλη, σε ζωικά τρόφιμα, διατροφή θα μπορέσεις να τροφοδοτήσεις τον οργανισμό σου με την απαραίτητη ποσότητα Β12. Μάλιστα, είναι η μόνη υδατοδιαλυτή βιταμίνη που μπορεί το σώμα σου να την αποθηκεύσει στο ήπαρ, για μέχρι και 4 χρόνια, ενώ η περίσσεια της αποβάλλεται μέσω των ούρων.
Προσλαμβάνεται από τις ζωικές πρωτεΐνες (κρέας, ψάρια, αβγά, γάλα και γαλακτοκομικά). Το μοσχαρίσιο συκώτι και τα θαλασσινά (αχιβάδες, μύδια, στρείδια, καβούρια) θεωρούνται εξαιρετικές πηγές, όπως επίσης και ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος.
Άλλη πηγή διατροφικής πρόσληψης είναι η κατανάλωση τροφίμων, εμπλουτισμένων με Β12, που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως ορισμένα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.
Σε φυτικά προϊόντα μπορούμε να τη συναντήσουμε σε ελάχιστα τρόφιμα, τη διατροφική μαγιά και το Nori (ερυθρό φύκι) που χρησιμοποιείται για την παρασκευή sushi, στην ιαπωνική κουζίνα.
Διατίθεται, επίσης, σε από του στόματος συμπλήρωμα και σε ενέσιμη μορφή στην ιατρική πρακτική.
•Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο από ανεπάρκεια?
Ανεπάρκεια της βιταμίνης, οφείλεται συνήθως σε κακοήθη αναιμία, λόγω απώλειάς του ενδογενούς γαστρικού παράγοντα, που προκαλεί διαταραχή στην απορρόφηση της βιταμίνης.
Επίσης, οι ηλικιωμένοι, οι χορτοφάγοι, οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, τα νεογνά και βρέφη των οποίων οι μητέρες είναι χορτοφάγοι, άτομα που βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή μετφορμίνης και η χρόνια λήψη σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της καούρας και του πεπτικού έλκους τους στομάχου, άτομα με νόσο Crohn ή κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη).
•Ποια συμπτώματα θα μπορούσαν να με κάνουν να υποψιαστώ ανεπάρκεια?
Σημάδια κόπωσης, αδυναμία, ζάλη, δύσπνοια, διαταραχές σκέψης, απώλεια μνήμης, μεταβολές διάθεσης και σύγχυση. Άλλα πιθανά συμπτώματα μπορεί να είναι το χλωμό δέρμα, το μυρμήγκιασμα των άκρων, η έλλειψη ισορροπίας, τα στοματικά έλκη και η γλωσσίτιδα.
•Πως μπορώ να διαπιστώσω αν έχω ανεπάρκεια?
Με μια απλή εξέταση αίματος.
•Κι αν διαπιστώσω ανεπάρκεια τι θα πρέπει να κάνω?
Συμβουλέψου το γιατρό σου, ο οποίος σε συνεργασία με τον διαιτολόγο σου, θα σε βοηθήσουν να επανέλθει η συγκέντρωση της Β12 στα φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα.
Ευχαριστούμε την ομάδα του Restart diet
ΠΗΓΕΣ:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/219822
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-b12-benefits#TOC_TITLE_HDR_12
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-Consumer/
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-vitamin-b12
https://www.health.com/nutrition/21-important-facts-about-vitamin-b12-deficiency