Η απώλεια βάρους, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η κατάλληλη διατροφή είναι τα θεμέλια τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη (ΣΔ). Είναι απολύτως λογικό να συναντήσεις δυσκολίες σαν άτομο με ΣΔ στη διαχείριση της διατροφής σου! Μάλιστα συνήθως οι απορίες και τα εμπόδια που φαίνεται να συναντάς είναι τόσα πολλά, που η διατροφική εκπαίδευση αλλά και ο ρόλος του διατροφολόγου κρίνονται απαραίτητα.

Ποιοί είναι οι στόχοι διατροφής στον Σακχαρώδη Διαβήτη;

Θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε τους στόχους σε σε 2 κατηγορίες, “ειδικούς” και “γενικούς”.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;

Ειδικά:

Μέσα από την διατροφή ιδανικά θα πρέπει να επιτύχεις μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης ( ΗbA1c )

  • σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (ΣΔΤ1) κατά 1 – 1,9 %
  • σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔΤ2) κατά 0,3 – 2 %

Γενικά:

  • Διατήρηση ή επίτευξη υγειούς σωματικού βάρους.
  • Επίτευξη εξατομικευμένου στόχου για γλυκαιμική ρύθμιση, λιπιδαιμικό προφίλ και αρτηριακή πίεση.
  • Διαμόρφωση ιδανικού διατροφικού πλάνου
  • Σε διαβήτη όπου λαμβάνεται κάποιο σχήμα ινσουλίνης απαιτείται εκπαίδευση στην μέτρηση των υδατανθράκων.

Ας μιλήσουμε για το γλυκαιμικό φορτίο.

Έχεις ακούσει πολλές φορές να αναφέρεται ο “γλυκαιμικός δείκτης” γύρω από συζητήσεις διατροφής, αλλά τι είναι εν τέλει; Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) των τροφίμων ουσιαστικά είναι μία “μονάδα μέτρησης” που δείχνει πόσο πολύ ή λίγο επηρεάζουν τα υδατανθρακούχα τρόφιμα την γλυκόζη (ή το σάκχαρο) αίματος. Δηλαδή, ο ΓΔ της γλυκόζης = 100, ο ΓΔ του λευκού ψωμιού = 70.

Το “γλυκαιμικό φορτίο” (ΓΦ) των τροφίμων εκτιμάται πολλαπλασιάζοντας τον ΓΔ με την ποσότητα των διαθέσιμων υδατανθράκων (διαιρούμενη δια 100) σε κάθε τρόφιμο. Για παράδειγμα, δύο φέτες λευκό ψωμί με ΓΔ 75 και 30 g υδατανθράκων έχουν ΓΦ= 22,5 (75 x 30/100 = 22,5).

Όσο μεγαλύτερο είναι το γλυκαιμικό φορτίο ενός τροφίμου, τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση που προκαλείται στην γλυκόζη του αίματος.

Σύμφωνα με πρόσφατες ερευνητικές μελέτες, η κατανάλωση γευμάτων χαμηλού ΓΦ ως στρατηγική μείωσης της γλυκαιμίας φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Ενδεικτικά, κάποια τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι τα εξής:

  • Αχλάδια 47
  • Καρότα ωμά 47
  • Άγουρη μπανάνα 43
  • Ροδάκινο 42
  • Φασόλια φούρνου 40
  • Πορτοκάλια 40
  • Γιαούρτι 36
  • Φακές 29
  • Πράσινα λαχανικά <15
  • Ντομάτες <15

Αντιστοίχως, κάποια τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι τα εξής:

  • Γλυκόζη 100
  • Πουρές πατάτας 90
  • Μέλι 90
  • Πατάτες ψητές 85
  • Καρότα βρασμένα 85
  • Corn-flakes 84
  • Μπανάνα ώριμη 74
  • Σοκολάτα 70
  • Άσπρο ψωμί 70
  • Πατάτες βραστές 70
  • Ψωμί ολικής αλέσεως 69
  • Ανανάς 66
  • Ζάχαρη 65
  • Άσπρο ρύζι 64
  • Σταφίδες 6

BONUS POINT

Οι περισσότεροι όταν βλέπουν μπροστά τους ένα πιάτο σκέφτονται πόσο νόστιμο είναι.
🤔Όσοι έχουν διαβήτη αναρωτιούνται πόσα γραμμάρια υδατάνθρακα περιέχει, πόσες μονάδες ινσουλίνης πρέπει να λάβουν κ.α.
👉Είτε έχεις διαβήτη είτε όχι είναι καλό να μάθεις πώς μοιάζουν 15γρ υδατάνθρακα σε διάφορα αμυλούχα τρόφιμα.
Μην ξεχνάς να υπολογίζεις συνολικά τον αριθμό των υδατανθράκων που καταναλώνεις μέσα στην ημέρα, δλδ το γλυκαιμικό φορτίο του κάθε τροφίμου για να έχεις μια καλύτερη εικόνα- καλύτερο έλεγχο.😉👌

Ευχαριστούμε την ομάδα του Restart Diet.

Ακολούθησε το Restart Diet σε Instagram , Facebook & στο restartdiet.gr για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σου, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτας σου!

 

 

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food