Το ψάρι είναι μια υπέροχη πηγή πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας. Είναι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα, στοιχεία ωφέλιμα για την φυσιολογική υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, συμβάλλει στην προστασία της όρασης και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, ιδίως σε προχωρημένη ηλικία. Ακόμη, είναι εύκολο να παρασκευαστεί και, κατά συνέπεια, μπορείς να το προσθέσεις στη διατροφή σου σήμερα κιόλας.
Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
Το τρόφιμο αυτό είναι “φορτωμένο” με πολλά θρεπτικά συστατικά. Αυτά περιλαμβάνουν αρχικά τις υψηλές σε βιολογική αξία πρωτεΐνες, το ιώδιο, διάφορες βιταμίνες και μέταλλα.
Τα μεγάλα ψάρια θεωρούνται από τους περισσότερους ως τα πιο θρεπτικά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα, οι σαρδέλες, ο τόνος και το σκουμπρί, έχουν υψηλότερες περιεκτικότητες σε λιπαρά και λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως είναι για παράδειγμα η βιταμίνη D.
Σε προστατεύει από χρόνιες και επικίνδυνες παθήσεις
Η αντικατάσταση των διαιτητικών ζωικών προϊόντων με ψάρια στη διατροφή σου, μπορεί να λειτουργήσει θετικά ως προς την προστασία που προσφέρουν στην υγεία της καρδιάς σου. Τα ψάρια εμφανίζουν μειωμένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη. Τα περισσότερα ψάρια και θαλασσινά είναι, για την ακρίβεια, χαμηλά σε χοληστερόλη με εξαίρεση τα καβούρια, τον αστακό, τις γαρίδες και τα στρείδια. Τα οφέλη για την υγεία επομένως που σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, είναι άμεσα συνδεδεμένα με την κατανάλωση ψαριών.
Ωστόσο, η κατανάλωσή τους ενέχει ορισμένους κινδύνους που σχετίζονται με την έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξικές ουσίες. Για παράδειγμα, η έκθεση σε μεθυλδράργυρο, ουσία που εντοπίζεται στα βάθη της θάλασσας, επηρεάζει το εξαιρετικά ευαίσθητο νευρικό μας σύστημα. Τα αναπτυσσόμενα νευρικά συστήματα του εμβρύου και του βρέφους είναι επίσης πολύ ευαίσθητα στον μεθυλυδράργυρο, γι’αυτό άλλωστε δεν συνιστάται η κατανάλωση μεγάλων ψαριών στις γυναίκες που κυοφορούν.
Βοηθά στην σωστή λειτουργία του εγκεφάλου σου
Με το πέρας της ηλικίας, το μυαλό τείνει να υπολειτουργεί. Ενώ η ήπια πνευματική παρακμή είναι φυσιολογική, μπορούν να προκύψουν σοβαρές νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Alzheimer. Ο πιο φυσικός τρόπος να φροντίσεις για την πρόληψη εμφάνισης κάποιου μελλοντικού προβλήματος του εγκεφάλου σου είναι φυσικά να καταναλώνεις μία φορά την εβδομάδα μία μερίδα ψαριού.
Καλή Πηγή Βιταμίνης D
Αν και ζούμε σε μία χώρα που έχει ήλιο όλο τον χρόνο, φαίνεται οι περισσότεροι από εμάς να έχουν έλλεψη βιταμίνης D σε κάποιο βαθμό. Εάν λοιπόν ανήκεις σ’αυτή τη ομάδα ανθρώπων, δεν έχεις παρά να καταναλώνεις πιο συχνά ψάρι, καθώς αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης D.
Είναι λοιπόν μια από τις πολλές φορές που επιβάλλεται να δικαιώσεις την μαμά σου, για όλες αυτές τις φορές που σου έλεγε να φας ψάρι γιατί κάνει καλό στην υγεία σου και εννοείται να το εντάξεις από εδώ και στο εξής στη διατροφή σου.
Ευχαριστούμε την ομάδα του Restart Diet.
Ακολούθησε το Restart Diet σε Instagram , Facebook & στο restartdiet.gr για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σου, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτας σου!