Τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ κάποια “βιταμινούχα” νερά και έχουν ήδη αποκτήσει καλή φήμη. Τελικά πόσο ρεαλιστική και επιστημονικά βάσιμη είναι αυτή η δημιφιλία τους από influencers και μη; Μήπως πρόκειται απλά για ένα καλά στημένο κόλπο μάρκετινγκ;
Τι είναι;
Το βιταμινούχο νερό είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται. Νερό εμπλουτισμένο με βιταμίνες και μέταλλα. Αυτές περιλαμβάνουν βιταμίνες Α, C και E. Έχουν επίσης διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Υπάρχουν επίσης μερικές συγκεντρώσεις από ανόργανα άλατα ψευδάργυρου, χρωμίου, μαγνησίου, καλίου και άλλα. Το πιο γνωστό προϊόν στην παγκόσμια αγορά αποτελεί το “Vitaminwater” που παράγεται από την εταιρεία της Coca Cola. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, καθεμία με ελκυστικό όνομα ανάλογα το στόχο του καταναλωτή όπως «εστίαση-συγκέντρωση», «αντοχή», «ανανέωση».
Με μια πρώτη ματιά, φαντάζει ιδανικό προϊόν, ειδικά για αυτούς που δυσκολεύονται να πιούν νερό στην καθημερινότητά τους. Πόσο απαραίτητο και θρεπτικό όμως μπορεί να είναι; Η απάντηση είναι απλή. Καθόλου. Συνέχισε να διαβάζεις το άρθρο για να μάθεις το λόγο…
Είναι βόμβα ζάχαρης
Τα προϊόντα αυτά συνήθως περιέχουν σύνθετες χρωστικές ουσίες για να αποδώσουν κάποιο ελκυστικό χρώμα, καθώς και μια μεγάλη ποσότητα ζάχαρης ή γλυκαντικής ουσίας. Αυτό που δεν λέει καμία διαφήμιση του βιταμινούχου νερού είναι ότι ένα μπουκάλι ενός τέτοιου προϊόντος αποδίδει ισοδύναμη ποσότητα ζάχαρης με αυτήν που περιέχει ένα μπουκάλι Coca cola.
Ορισμένες μορφές του βιταμινούχου νερού περιέχουν ακόμη και καφεΐνη, γεγονός που καθιστά το προϊόν μια κακή επιλογή για τα παιδιά και εφήβους που βρίσκονται στην ανάπτυξη.
Μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία σου
Δεν είναι πάντα καλή ιδέα να παίρνει κανείς μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών από όση χρειάζεται ο οργανισμός του. Για την ακρίβεια, η υπερβολική ποσότητα ορισμένων βιταμινών μπορεί να σου προκαλέσει μερικές από τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες:
Βιταμίνη Α – Μπορεί να δεις το δέρμα σου να ξεφλουδίζει ή να σπάει. Οι ακραίες ποσότητες μπορούν επίσης να σου προκαλέσουν πόνο στα οστά και ακόμη και να καταστρέψουν το συκώτι σου. B-Complex – Η βιταμίνη B-3 μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη, ενώ η υπερβολική ποσότητα B-6 μπορεί να οδηγήσει σε νευρική βλάβη. Βιταμίνη C – Η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα και να οδηγήσει στο σχηματισμό λίθων στα νεφρά. Βιταμίνη D – Η υπερβολική βιταμίνη D μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα σου. Βιταμίνη Ε – Η βιταμίνη Ε αραιώνει το αίμα. Η υπερβολική κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας.
Δεν το χρειάζεσαι πραγματικά
Τα θρεπτικά συστατικά στην ετικέτα ενός τέτοιου προϊόντος μπορεί να φαντάζουν ιδανικά για τον καθένα. Καλό είναι όμως να θυμάσαι ότι το σώμα σου απορροφά μόνο έναν ορισμένο αριθμό βιταμινών και θρεπτικών ουσιών κάθε μέρα. Έπειτα, απορρίπτει περίσσεια θρεπτικών ουσιών που δεν χρειάζεται. Με άλλα λόγια, δεν κερδίζεις τίποτα καταναλώνοντας βιταμινούχο νερό.
Ανακεφαλαιώνοντας, τα βιταμινούχα νερά μπορεί να φαίνονται ελκυστικά λόγω εμφάνισης και αυτών που υπόσχονται, εκ των πραγμάτων όμως πρόκειται απλά για μια πολύ έξυπνη κίνηση μάρκετινγκ. Εάν διψάς, εμείς δεν έχουμε παρά να σου προτείνουμε να πιεις το νερό που όλοι ξέρουμε και εμπιστευόμαστε. Αν πάλι νιώθεις ότι χρειάζεσαι βιταμίνες, μπορείς να φας κάποιο φρούτο ή λαχανικό. Για όλα υπάρχουν λύσεις, και το βιταμινούχο νερό δεν είναι μία από αυτές σίγουρα.
Ακολούθησε το Restart Diet σε Instagram , Facebook & στο restartdiet.gr για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σου, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτας σου!