Μία από τις πιο συχνές διαταραχές της ψυχικής υγείας τα τελευταία χρόνια είναι το άγχος, το οποίο επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να συγκεντρώνεται, να κοιμάται και να εκτελεί καθημερινές εργασίες. Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας, που ο κόσμος βρίσκεται 24ώρες το 24ωρο στο σπίτι του και είτε δουλεύει από εκεί, χωρίς να αφιερώνει ικανοποιητικό χρόνο στον εαυτό του, είτε έχει γίνει ένα με το κρεβάτι του και αισθάνεται “πελαγωμένος” και αγχωμένος για το μέλλον.
Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, ένα είναι το σίγουρο. Η ψυχική σου υγεία δεν είναι στα καλύτερά της. Τελικά υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την κατάσταση; Εννοείται!
Για άλλη μια φορά η επιστήμη έρχεται να μας φωνάξει ότι η φυσική άσκηση είναι μία από τις καλύτερες λύσεις για το πρόβλημά σου αυτή τη δεδομένη στιγμή.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ενθαρρύνουν τους περισσότερους ενήλικες να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας μέτριας έντασης την εβδομάδα. Και με το δίκιο τους.
Για την ακρίβεια, μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους, ενώ εκείνοι που δεν είναι σωματικά ενεργοί καταλήγουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα. Από ό,τι φαίνεται μάλιστα, το είδος την άσκησης δεν έχει μεγάλη σημασία, καθώς είτε επιλέξεις γιόγκα είτε ασκήσεις με το βάρος του σώματός σου, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο καλό.
Κατάθλιψη- Φυσική Άσκηση: 0-1
Επιπλέον, φαίνεται ότι η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία συμπτωμάτων ήπιας κατάθλιψης. Ταυτόχρονα αποτελεί και ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που συμβάλλει στην πρόληψη εμφάνισης κατάθλιψης, εάν φυσικά συμπεριλαμβάνεται στη ζωή του ατόμου σε τακτική βάση.
Ακόμη και μετά από μία μόνο άσκηση σε ασθενείς με σχιζοφρένεια, έχει σημειωθεί σημαντικά μειωμένο άγχος, ψυχολογικό στρες και αυξημένη υποκειμενική ευεξία σε σύγκριση με ασθενείς με σχιζοφρένεια που δεν ασκούνται. Έτσι, η άσκηση φαίνεται αποτελεσματική για τη βελτίωση ορισμένων τρωτών σημείων ψυχικής υγείας και μπορεί να είναι μια βιώσιμη συμπληρωματική θεραπεία για την ψυχοθεραπεία.
Ενίσχυση γνωστικής λειτουργίας
Μελέτες σε ανθρώπους έχουν αποδείξει τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης στη γνωστική λειτουργία. Αυτές οι μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση έχει την ικανότητα να ενισχύει τη μάθηση και τη μνήμη υπό διάφορες συνθήκες. Προστατεύει από την εξουδετέρωση της ψυχικής παρακμής που σχετίζεται με τη γήρανση και συμβάλλει στη λειτουργική ανάρρωση σε ασθενείς που πάσχουν από εγκεφαλική βλάβη ή νόσο.
Σίγουρη αυτοπεποίθηση και ευεξία
Τα οφέλη της άσκησης όμως δεν σταματούν εδώ. Για παράδειγμα, η εστίαση στις κινήσεις του σώματός σου κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να σε βοηθήσει να αποσπάσεις την προσοχή σου από άσχημες σκέψεις. Ο καθορισμός και η επίτευξη στόχων, χωρίς καταναγκασμούς και υπερβολές, που σχετίζονται με την άσκηση, μπορεί επίσης να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου και την αίσθηση ελέγχου.
Όταν ασκείσαι με άλλους ανθρώπους, αυτό από μόνο του μπορεί να συνεισφέρει κοινωνικά οφέλη που ενισχύουν τη διάθεσή σου για άσκηση. Για παράδειγμα, σκέψου να περπατήσεις στο πάρκο ή να κάνεις κάποιο μάθημα γιόγκα με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειάς σου. Δεν ακούγεται και τόσο τρομακτικό τελικά.
Υγιεινή Διατροφή και Άσκηση πάνε χέρι χέρι
Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι επίσης σημαντική για την καλή ψυχική υγεία. Για παράδειγμα, σύνθετοι υδατάνθρακες και τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης και της συγκέντρωσής σου. Παρέχουν επίσης την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να τροφοδοτήσουν τις ασκήσεις σου, αλλά και να συμβάλλουν με τη σειρά τους στην βελτίωση της απόδοσής σου.
Για μια θρεπτική διατροφή, καλό είναι να επιλέγεις μια ποικιλία από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και άπαχες πρωτεΐνες. Προσπάθησε να ελαττώσεις τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένη ζάχαρη, κορεσμένα λίπη ή αλάτι και πρόσεχε να είσαι ΠΑΝΤΑ ενυδατωμένος!
Συμπερασματικά, η φυσική άσκηση οποιασδήποτε μορφής, μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση της ψυχικής σου υγείας. Μόνο μην ξεχάσεις να την εντάξεις στην καθημερινότητά σου σε εβδομαδιαία βάση, για να κρατήσεις τα οφέλη της όσο περισσότερο γίνεται. Κι αν θέλεις να δεις τα μέγιστα αποτελέσματα τόσο στη διάθεσή σου όσο και στο σώμα σου, προσπάθησε να ακολουθήσεις μια υγιεινή διατροφή καθημερινά. Τα καλύτερα έρχονται!