“Αφού δεν πίνω κάθε μέρα, τότε μπορώ να πιω ένα ποτό για κάθε ημέρα…”
ΟΧΙ βέβαια! (την ακούτε και εσείς στα αυτιά σας;)
Ναι αναφερόμαστε ακόμη και στο κρασί, τη μπίρα ή το τσίπουρο. Ακόμη και σπάνια/ να πίνεις μια στο τόσο, το αλκοόλ αποτελεί μία ουσία που, όπως οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο, προσφέρει θερμίδες. Με την διαφορά ότι οι δικές του είναι “κενές”, δηλαδή χωρίς θρεπτικά συστατικά, και φυσικά μπορεί να επηρεάσει -πέρα από το συκώτι σου- και την σωματική σου διάπλαση, προσθέτοντας λίπος.
Μπορεί το αλκοόλ να επηρεάσει το βάρος μου;
Είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί το βάρος σου καταναλώνοντας αλκοόλ; Όχι.
Αυτό σημαίνει ότι δεν επηρεάζει το βάρος σου; Όχι.
Αρχικά, η αύξηση του βάρους προκύπτει από τη λήψη περισσότερων θερμίδων από ό,τι χρειάζεται το σώμα σου.
Θερμίδες
Όταν καταναλώνεις αλκοόλ, καταναλώνεις και θερμίδες. Όταν αυτές οι θερμίδες ξεπερνούν το επίπεδο θερμιδών που χρειάζεται το σώμα σου, αυξάνεται και το βάρος. Σκέψου απλά ότι 1 γραμμάριο αλκοόλ έχει 7 kcal. Αν επιλέξεις να πιεις κάποιο ποτό π.χ. 45ml, αυτό μεταφράζεται απευθείας σε 345 kcal. Αν μάλιστα, προτιμήσεις να καταναλώσεις κάποιο κοκτέιλ, αυτές οι θερμίδες αυξάνονται κατά πολύ. Στην πραγματικότητα, μερικά ποτά μπορούν να έχουν τόσες θερμίδες όσο ένα γεύμα! Πιο αναλυτικά, δες πόσες θερμίδες μπορείς να πάρεις από το αγαπημένο σου κοκτέιλ παρακάτω.
- Θυμήσου να ελέγξεις το μέγεθος της μερίδας και να προσθέσεις τις θερμίδες από οποιονδήποτε χυμό ή σόδα που συνδυάζεις με το ποτό* :
Ενδιαφέρουσα πληροφορία : Έρευνα έχει δείξει αύξηση 20% των θερμίδων που καταναλώνονται σε ένα γεύμα, όταν το αλκοόλ καταναλώθηκε πριν από το γεύμα. Υπήρξε μια συνολική θερμιδική αύξηση 33% όταν προστέθηκαν οι θερμίδες από το αλκοόλ.
Και τι έγινε αν βάλω λίγο βάρος;
Η αύξηση του βάρους απο μόνη της δεν είναι τόσο επικίνδυνη.
Μαζί με την αύξηση του βάρους, μπορεί να έχεις όμως και αυξημένο κίνδυνο για την υγεία σου σύμφωνα με το πού κερδίζεται το βάρος. Μια μελέτη πάνω από 3.000 ατόμων έδειξε ότι η κατανάλωση αυξημένων ποσοτήτων αλκοόλ σχετίζεται με την κοιλιακή παχυσαρκία στους άνδρες. Πολλοί αστειεύονται ότι είναι “μπυροκοιλιά”. Δυστυχώς, μια ” μπυροκοιλιά ” σε θέτει σε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, αυξημένα λιπίδια στο αίμα, υπέρταση και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν αν θελήσουμε να πιούμε αλκοόλ, χωρίς όμως να χαλάσουμε την προσπάθειας που χτίζουμε τόσο καιρό;
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τη μείωση των θερμίδων κατά την κατανάλωση αλκοόλ:
- Επίλεξε ελαφριές μορφές αλκοόλ π.χ. light μπίρα, όποτε αυτό είναι δυνατόν. Το “ελαφρύ” σημαίνει ότι έχει λιγότερους βαθμούς αλκοόλης άρα και – συνήθως – λιγότερες θερμίδες, αφού τα κανονικά ποτά είναι πλούσια τόσο σε αλκοόλη όσο και σε σάκχαρα.
- Να έχεις πάντα φαγητό στο στομάχι σου προτού πιεις ένα ποτό.
- Μην ξεχνάς να πίνεις νερό για να ξεδιψάς ενώ πίνεις παράλληλα αλκοολούχα ποτά.
- Μάθε να πίνεις αργά το ποτό σου για να το απολαμβάνεις καλύτερα αλλά και για να διαρκεί περισσότερο.
Ακολούθησε το Restart Diet σε Instagram , Facebook & στο restartdiet.gr για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σου, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτας σου!