Αν έχεις βρεθεί ποτέ αντιμέτωπος με την διαδικασία απώλειας βάρους, σίγουρα θα έχεις ακούσει το λεγόμενο “θερμιδικό ισοζύγιο”. Φαντάσου μια ζυγαριά -ζυγός που έχει 2 πλευρές. Στην πρώτη πλευρά είναι οι θερμίδες που καταναλώνεις (ημερησίως, εβδομαδιαία, μηνιαία) και στην άλλη οι θερμίδες που “καις” (πάλι μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα). Όσο πιο συχνά γέρνει η ζυγαριά προς την πρώτη πλευρά τόσο πιο πιθανό είναι να βάλεις βάρος. Αντιθέτως, όσο πιο πολύ γέρνει προς την άλλη πλευρά τόσο πιο πιθανό είναι να αποβάλλεις βάρος από το σώμα σου.
Πόσο σημαντικές είναι λοιπόν οι θερμίδες συνολικά στην διατροφή και την υγεία σου;
Αυτοί που δεν γνωρίζουν την επιστήμη της διατροφής, ισχυρίζονται πως το μόνο που έχει αξία είναι οι θερμίδες. Έτσι, με αυτήν την νοοτροπία καταλήγουν να στρέφουν εκεί όλη την προσοχή τους, φτάνοντας πολλές φορές σε ακρότητες. Οι ειδικοί όμως της διατροφής έρχονται να αλλάξουν όσα πίστευες μέχρι σήμερα. Για την ακρίβεια επιμένουν ότι το είδος τροφίμου που τρως έχει σημασία πολύ περισσότερο από τον αριθμό των θερμίδων που περιέχει – τόσο από την άποψη της απώλειας βάρους όσο και της μακροχρόνιας υγείας.
Πώς λειτουργούν οι θερμίδες;
Από βιολογικής άποψης, για να χάσεις βάρος πρέπει να προσλαμβάνεις λιγότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνεις. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος που λειτουργεί αυτό. Μόλις καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του σώματός σου, αποθηκεύονται επιπλέον θερμίδες για μελλοντική χρήση – μερικές στους μυς ως γλυκογόνο, αλλά οι περισσότερες ως λίπος. Έτσι, η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσες καις, θα σε κάνει να αυξήσεις βάρος, ενώ η κατανάλωση λιγότερων από όσες χρειάζεσαι, θα προκαλέσει απώλεια βάρους.
Υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από τον αριθμό των θερμίδων;
Η υγεία σου είναι πολύ πιο σημαντική από τις θερμίδες.
Ενώ η πρακτική-λογική του «θερμιδικού ισοζυγίου» έχει σημασία στην απώλεια βάρους, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο όταν πρόκειται για την υγεία σου. Αυτό συμβαίνει επειδή διαφορετικά τρόφιμα έχουν διαφορετικές επιπτώσεις σε διάφορες διαδικασίες στο σώμα, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό τους σε θερμίδες.
Διαφορετικά τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες, την πείνα, το αίσθημα πληρότητας και το μεταβολισμό σου με διαφορετικό τρόπο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των θερμίδων που περιέχουν.
Πιο συγκεκριμένα, αντικατάσταση των κορεσμένων λιπών με ακόρεστα λίπη στη διατροφή σου μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, παρόλο που και οι δύο τύποι παρέχουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων ανά γραμμάριο.
Αντιστοίχως, η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνεις μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση πληρότητας που έχεις μετά από ένα γεύμα. Για παράδειγμα, η κατανάλωση φασολιών σε ποσότητα που ισοδυναμεί με 100 θερμίδες, θα μειώσει την πείνα σου πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι η κατανάλωση πάστας που έχει 100 θερμίδες. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες είναι πιο χορταστικά από τα τρόφιμα που περιέχουν χαμηλότερες ποσότητες αυτών των θρεπτικών ουσιών.
Με άλλα λόγια είναι χρήσιμο να γνωρίζεις και να μην ξεφεύγεις όσον αφορά τις θερμίδες που καταναλώνεις, ΑΛΛΑ μην μένεις μόνο σ ‘αυτό. Πάντα να κοιτάς την ποιότητα των τροφίμων σου και μετά το θερμιδικό τους προφίλ.
Ακολούθησε το Restart Diet σε Instagram , Facebook & στο restartdiet.gr για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σου, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτας σου!