Βιταμίνη B12

Σε τι μας χρησιμεύει, πόσο σημαντική είναι για τον οργανισμό μας, τι σημαίνει για το σώμα μας η έλλειψή της, ποια είναι τα συμπτώματα και από ποιες τροφές μπορούμε να την πάρουμε. β12

Η βιταμίνη Β12 παίζει ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του DNA, όπως επίσης συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.

Εφόσον, το σώμα μας δεν είναι ικανό να συνθέσει μόνο του τη συγκεκριμένη βιταμίνη, πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα που την περιέχουν, όπως ζωικά προϊόντα ή τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με αυτήν. Καθώς το σώμα μας δε λειτουργεί ως αποθήκη της Β12, η κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφίμων θα πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση.

Massage Inn | Είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε με ένα μοναδικό μασάζ στη Θεσσαλονίκη;
Τα συμπτώματα που προκαλούνται από την έλλειψη της βιταμίνης Β12 είναι πολλά και κρύβουν πολλούς κινδύνους για την υγεία.
  • Η έλλειψη της βιταμίνης Β12, καθιστά ανίκανα τα ερυθρά αιμοσφαίρια να διαιρεθούν, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μεγαλοβλαστικής αναιμίας.
  • Η έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων παρεμποδίζει τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει αίσθημα κούρασης κι αδυναμίας.
  • Η μακροπρόθεσμη έλλειψη της βιταμίνης Β12, προκαλεί προβλήματα στο νευρικό σύστημα, καθώς η παραγωγή της μυελίνης μειώνεται. Η μυελίνη περιβάλλει τα νεύρα και τα προστατεύει. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της καταστροφής του νευρικού συστήματος είναι το μυρμήγκιασμα, η αστάθεια κι ο μετεωρισμός.
  • Χαμηλά επίπεδα Β12 οδηγούν σε υψηλές τιμές ομοκυστεϊνης, η οποία καταστρέφει τον ιστό του εγκεφάλου, προκαλώντας διαταραχές στη διάθεση, όπως επίσης και κατάθλιψη.

Δυστυχώς όμως, τα συμπτώματα αυτά, εμφανίζονται μετά από χρόνια έλλειψης της βιταμίνης Β12, με αποτέλεσμα η διάγνωση της να καθίσταται περίπλοκη και πολλές φορές λανθασμένη. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υπήρξε εσφαλμένη διάγνωση που αναφέρεται σε έλλειψη φολικού οξέος. Τα χαμηλά επίπεδα Β12 οδηγούν σε μειωμένα επίπεδα φολικού οξέος. Συνεπώς μια αύξηση των επιπέδων φολικού, με κάποιο συμπλήρωμα, καλύπτει προσωρινά το βαθύτερο πρόβλημα της έλλειψης Β12. Σε αυτήν την περίπτωση τα συμπτώματα επιμένουν και χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Σύμφωνα με το NIH, η ημερήσια δοσολογία σε βιταμίνη Β12, καθορίζεται τόσο από την ηλικία, όσο κι από τις διατροφικές συνήθειες, την φαρμακευτική αγωγή και τις παθήσεις του κάθε ατόμου.

 

Νεογνά 0-6μηνών: 0,4mcg

Μωρά 7-12 μηνών: 0,5mcg

Παιδιά 1-3 χρονών: 0,9mcg

Παιδιά 4-8 χρονών: 1,2mcg

Παιδιά 9-13 χρονών: 1,8mcg

Έφηβοι  & Ενήλικες: 2,4mcg

Εγκυμοσύνη: 2,6mcg

Θηλασμός: 2,8mcg

 

Περιεκτικότητα βιταμίνης Β12 σε τρόφιμα:

Γραμμάρια Mcg
Cottage Cheese 250 1,1 – 1,5
Τυρί/ Cheddar/ Mozzarella 100 1,4 – 1,8
Γιαούρτι 250 0,3- 0,6
Αυγά 2 μεγάλα 1,5 – 1,6
Συκώτι 100 17 – 31
Τόνος 100 1,3 – 5,3
Σολομός 100 5,9
Σαρδέλες 100 9,1
Μύδια 100 24

 

Πηγή: repanaki.gr

Συμπληρώματα Διατροφής - My Fit Food