Τα λιπώδη κύτταρα σχηματίζονται από μικροσκοπικά βλαστοκύτταρα που κάθονται κρυμμένα στα πιο ενδιαφέροντα μέρη – συμπεριλαμβανομένων των βλεφάρων, στα πέλματα των ποδιών και στο μέσον της πλάτης. Πάντα και παντού, αυτά τα μικροσκοπικά βλαστοκύτταρα σε λήθαργο (γνωστά και ως προγονικά κύτταρα ή προ-λιποκύτταρα), περιμένουν την ευκαιρία τους να δραστηριοποιηθούν και να αναπτυχθούν σε λιποκύτταρα.
Δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο αριθμός των λιποκυττάρων που διαθέτουμε είναι προγραμματισμένος γενετικά. Κατά τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία, η αύξηση του σωματικού λίπους οδηγεί σε αυξημένη ενεργοποίηση των προ-λιποκυττάρων, η οποία οδηγεί στην διαμόρφωση του τελικού αριθμού των λιποκυττάρων ενός ενήλικα. Αυτός ο αριθμός παραμένει σχετικά σταθερός στη μέση ηλικία.
Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα άτομα με μεγαλύτερο αριθμό λιποκυττάρων είναι πιθανότερο να γίνουν παχύσαρκοι, ενώ οι άνθρωποι με μικρότερο αριθμό μάλλον θα είναι κοκαλιάρηδες. Άλλοι επιστήμονες δεν είναι πεπεισμένοι. Βασιζόμενοι στο ποσοστό του πληθυσμού που είναι πλέον υπέρβαρο ή παχύσαρκο – μεγαλύτερο από τον πληθυσμό με ένα υγιές σωματικό βάρος – πιστεύουν πως αυτό το στοιχείο υποδηλώνει ότι ακόμη και εκείνοι με χαμηλότερο αριθμό λιποκυττάρων μπορούν να γίνουν υπέρβαροι.
Αν και το περισσότερο λίπος καταλήγει στον λιπώδη ιστό, υπάρχει η πιθανότητα κάποιο μέρος του λίπους να εγκατασταθεί σε άλλους ιστούς και όργανα, ελλοχεύοντας κινδύνους για την υγεία. Το λιπώδες ήπαρ αναγνωρίζεται πλέον ως παράγοντας καρδιακών νόσων, ενώ το λιπώδες πάγκρεας μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.Τα περισσότερα λιποκύτταρα φαίνονται λευκά κάτω από το μικροσκόπιο. Αυτό είναι το χρώμα του αποθηκευμένου λίπους. Μερικά λιπώδη κύτταρα όμως έχουν καφέ απόχρωση. Γνωστά ως καφέ λιποκύτταρα, απαντώνται κυρίως σε μικρά ζώα (αρουραίους και ποντίκια) και σε ζώα που βρίσκονται σε χειμερία νάρκη (σκίουρους και αρκούδες). Είναι άξιο να σημειωθεί ότι αυτό το καστανό λίπος έχει σχεδιαστεί για να καίει λίπος και να παράγει ενέργεια (και θερμότητα), που είναι ζωτικής σημασίας κατά τους μήνες της νάρκης. Μια τυχαία ανακάλυψη έδειξε ότι καστανόχρωμα κύτταρα υπάρχουν και στους ανθρώπους (εμφανίζονται περισσότερο μπεζ). Η πραγματική πρόκληση τώρα είναι να βρεθεί πώς το λευκό λίπος μπορεί να μετατραπεί σε μπεζ, ενεργοποιώντας έτσι την ικανότητα του να καίγεται.
Πηγή: www.lesmills.com/knowledge/
Μετάφραση Χάιντη Καγιαλή