ΑΝΑΚΟΠΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΩΝ: Η συχνότητα του αιφνίδιου θανάτου στον γενικό πληθυσμό είναι 1 ανά 1.000 άτομα το χρόνο. Το ποσοστό αυτό μεταβάλλεται σε 1 ανά 100.000 τον χρόνο σε άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών!
ΑΙΤΙΑ: Σε άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών η σπουδαιότερη αιτία είναι η στεφανιαία νόσος, ενώ σε ηλικία κάτω των 30 ετών οι σπουδαιότερες αιτίες είναι α) η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, β) οι συγγενείς ανωμαλίες των στεφανιαίων αρτηριών και γ) τα οικογενή ηλεκτρικά σύνδρομα.
ΠΡΟΛΗΨΗ: Εξέταση από καρδιολόγο, ο οποίος θα πρέπει να πάρει ένα πολύ καλό ιστορικό και να κάνει μια πολύ λεπτομερή κλινική εξέταση. Υπάρχουν διχογνωμίες μεταξύ Ευρώπης, που λέει ναι στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, και Αμερικής, που διαφωνεί. Όσον φορά στο υπερηχοκαρδιογράφημα θα κρίνει ο ιατρός.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Άμεση έναρξη καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Πρέπει λοιπόν να υπάρχουν απινιδωτές στα γήπεδα και να εξασκηθούν στην χρησιμοποίηση τους οι διαιτητές, επόπτες και φροντιστές.
Σε κάθε περίπτωση δε θα πρέπει να ξεχνάμε τα εξής σημαντικά:
- Η άσκηση βελτιώνει όλες τις παραμέτρους υγείας.
- Προγραμματισμένη και προσαρμοσμένη άσκηση ακόμα και στις περιπτώσεις καρδιολογικών ή άλλων παθήσεων, μπορεί να επιφέρει σημαντική βελτίωση της πρόγνωσης και της ποιότητας ζωής.
Γεώργιος Παρχαρίδης
Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης