Σε τι μπορεί να οφείλονται οι τραυματισμοί;
Η έλλειψη ξεκούρασης, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, η μεγάλη επιβάρυνση των μυϊκών ομάδων και η απλή καθημερινή φθορά είναι κάποιοι από τους λόγους που μπορεί να βάλουν φρένο στις προπονήσεις σου. Σύμφωνα με έρευνες το 30% των τραυματισμών προκαλείται από τις πολλές επαναλαμβανόμενες κινήσεις και τη μειωμένη ξεκούραση. Οι φλεγμονές και η τενοντίτιδα είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι αντίδρασης του οργανισμού. Παρακάτω αναφέρονται οι πιο συχνοί τραυματισμοί, πώς μπορούν να συμβούν και συμβουλές για να μείνεις ασφαλής.
1. Πόνος στη μέση: Για αρχή θα πρέπει να διαχωρίσουμε τον πόνο της μέσης από τον πόνο στους ραχιαίους. Πολλοί πιστεύουν πως τους πονά η μέση ενώ στη πραγματικότητα έχουν κουράσει λίγο παραπάνω τους ραχιαίους τους. Ένα ξαφνικό και απότομο τσίμπημα στο κάτω μέρος της πλάτης κατά “τη διάρκεια της προπόνησης” μπορεί να είναι ένα σημάδι πως το έχεις παρακάνει. Τα καθίσματα και οι άρσεις θανάτου με λάθος τρόπο προκαλούν ζημιά στο κάτω μέρος της πλάτης, μπορεί ο πόνος να είναι απλά μυϊκός ή μπορεί και να τραυματιστεί η κήλη του δίσκου. Πώς να είσαι ασφαλής: οι αρχάριοι θα πρέπει πρώτα να μάθουν να κρατούν ίσια την πλάτη τους σε τέτοιου είδους ασκήσεις. Καλό θα ήταν ξεκινώντας να δυναμώσουν την πλάτη και τα πόδια τους σε μηχανήματα που κρατούν ασφαλή τη μέση τους και στη συνέχεια να προσπαθήσουν ελεύθερα. Επίσης, είναι σημαντικό να αυξάνουμε σταδιακά τα κιλά όταν κάνουμε τέτοιες ασκήσεις που είναι εκτεθειμένη η μέση μας. Φυσικά πάντα ρωτάμε κάποιον ειδικό για τη σωστή στάση και θέση του σώματος μας.
2. Σύνδρομο πρόσκρουσης της επιγονατίδας (πόνος στα γόνατα): Πολλοί ασκούμενοι αναφέρουν πως κατά την προπόνηση τους πονάνε τα γόνατα τους. Ο πόνος στην επιγονατίδα, που μπορεί να επιβαρύνεται από το τρέξιμο, το ανεβοκατέβασμα στις σκάλες και τη κακή στάση με λυγισμένα γόνατα για ώρα, μπορεί να είναι σημάδι τραυματισμού. Είναι επίσης πιθανό το γόνατο κατά την κίνηση του να κάνει “κρακ – κρακ”. Αυτό συνήθως προκαλείται από τρέξιμο, άλματα και καθίσματα. Πώς να είσαι ασφαλής: προσπάθησε να κρατάς τα γόνατα σου δυνατά, γυμνάζοντας συστηματικά τους μύες που τα κρατούν, δηλαδή τους τετρακεφάλους.
3. Ώμοι: Στους ώμους υπάρχουν 4 βασικοί μύες (υπερακάνθιος, υπακάνθιος, υποπλάτιος και ελλάσων στρογγύλος) που σταθεροποιούν την άρθρωση. Όταν ο πόνος προέρχεται από την πίσω πλευρά είναι ένδειξη κάκωσης του στροφικού πετάλου. Δραστηριότητες όπως το κολύμπι, ρίψη μπάλας (αθλητές σφαιροβολίας) και πιέσεις πάνω από το κεφάλι μπορεί να οδηγήσουν σε τέτοιου είδους τραυματισμούς. Πώς να είσαι ασφαλής: μην παραμελείς την μυϊκή ομάδα των ώμων και ενσωμάτωσε την στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, ώστε να δυναμώσεις την άρθρωση γύρω από τον ώμο. Υιοθέτησε σωστή στάση (ρώτησε τον γυμναστή σου για αυτό), προσοχή με το βάρος στις ασκήσεις των ώμων και απέφυγε τις οπισθολαίμιες έλξεις.
Μη διστάσετε λοιπόν να ζητήσετε τη συνδρομή του γυμναστή κατά τη διάρκεια της προπόνησης σας. Είναι δουλειά μας να σας βοηθήσουμε να γυμναστείτε με ασφάλεια και να φτάσετε γρηγορότερα στον προπονητικό σας στόχο, χωρίς απρόοπτες καταστάσεις!