Άλλωστε έχω ξαναπεί πως η διαδικασία της αφόδευσης και οτιδήποτε βιώνουμε με το έντερο μας είναι συχνά θέμα ταμπού, τόσο για τον πάσχοντα όσο και για τον θεραπευτή που δεν ξέρει ποιες κατάλληλες λέξεις να χρησιμοποιήσει για να μην θεωρηθεί προσβλητικός ή αηδιαστικός.
Το γεγονός είναι πως ένας σημαντικός αριθμός ατόμων υποφέρει από επαναλαμβανόμενα «ανεξήγητα» επεισόδια κολικού εντέρου που συχνά συνοδεύονται από επίπονες και συχνές κενώσεις. Γι αυτούς που δεν το έχουν βιώσει ποτέ (ευτυχώς) θα σας πω πως συχνά οι πάσχοντες αναφέρουν πως κόντεψαν να χάσουν τις αισθήσεις τους μέσα στην τουαλέτα ή ένιωσαν φριχτούς πόνους σαν μαχαίρι που στριφογυρνάει μέσα στο έντερο τους. Εάν έχετε περάσει γαστρεντερίτιδα φανταστείτε τον πόνο επί 3 και πολύ συχνά στη βδομάδα ίσως για χρόνια! Εκείνη τη στιγμή πραγματικά όλοι θα ψάχναμε απεγνωσμένα το μαγικό «χάπι» που θα μας ξεκολλούσε από τη λεκάνη της τουαλέτας.
Δεν θα αναφερθώ στο τι μπορεί να σε φτάσει σε αυτήν την κατάσταση ούτε στη διατροφική θεραπεία που μπορεί να σε ανακουφίσει για να φύγεις από το χρόνιο πρόβλημα. Αυτά ίσως αποτελέσουν τροφή για νέο άρθρο μου. Θα σου αναφέρω όμως, σε σένα που έχεις υποφέρει, τα πρακτικά βήματα ένα προς ένα που μπορείς να ακολουθήσεις για τη λύση του επεισοδίου.
Ξεκινώντας από το «Ωχ!!» που θα σε οδηγήσει στην τουαλέτα και που ξέρεις από την εμπειρία σου πως δεν θα έχεις καλά ξεμπερδέματα ακολούθησε τα εξής:
- Άνοιξε τον θερμοσίφωνα. Αν έχεις φυσικό αέριο ή boiler είσαι τυχερός γιατί έχεις ζεστό νερό όλη μέρα! Θα καταλάβεις παρακάτω που θα σου χρησιμέψει…
- Αποφάσισε πως δεν θα πας στην δουλειά ή σε κάποια άλλη υποχρέωση, τουλάχιστον για ένα δίωρο. Αυτή η σκέψη θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις πως τίποτε άλλο δεν εκκρεμεί και πως έχεις τον χρόνο να αφοσιωθείς στην αυτοΐαση σου. Το άγχος ποτέ δεν είναι βοηθός της διάρροιας! Γενικά ενημέρωσε τους οικείους σου πως θα απασχολήσεις αποκλειστικά την τουαλέτα για το επόμενο διάστημα κι αν γίνεται να μην σε ενοχλήσουν αλλά διακριτικά σε έχουν έννοια.
- Θα πρέπει από σήμερα να προμηθευτείς ένα σκαμνάκι που θα σε βοηθήσει ώστε τα πόδια σου να έχουν οξεία γωνία περίπου 30 μοιρών με τον κορμό σου. Ο λόγος που στο προτείνω αυτό είναι γιατί με αυτή τη στάση χαλαρώνει ο μυς puborectalis και κατά κάποιον τρόπο απελευθερώνεται το τελικό σημείο του ορθού. Έτσι τα κόπρανα μπορούν να περάσουν χωρίς δυσκολία, με κάθετη σχεδόν ροή προς τον τελικό σφιγκτήρα.
- Επιπλέον θα σε βοηθήσει ένα φουσκωτό μαξιλαράκι όπως αυτά του αυχένα για τα ταξίδια ή μια πετσέτα σε ρολό για την πλάτη σου. Εκείνη την ώρα θα με θυμηθείς!
- Ενώ κάθεσαι στο «θρόνο του πόνου» ξεκινάς να γεμίζεις την μπανιέρα με ζεστό νερό, όσο καυτό το ανέχεσαι. Εάν δεν έχεις μπανιέρα μπορείς να έχεις δίπλα σου μια θερμοφόρα. Πρόσεξε πάρα πολύ αν είναι ρεύματος, κίνδυνος ηλεκτροπληξίας!
- Ίσως σου έρθει τάση για εμετό, οπότε να έχεις ένα λεκανάκι κοντά σου.
- Εάν αρχίσεις να ζαλίζεσαι ενημέρωσε κάποιον εγκαίρως να σου φέρει λίγο αλάτι κάτω από τη γλώσσα και άνοιξε την πόρτα της τουαλέτας ή το παραθυράκι για να πάρεις αέρα-δεν είναι ώρα για ντροπές! Ένα άρωμα λεμονιού ηρεμεί τον ίλιγγο.
- Ετοίμασε 1-2 πετσέτες στο πάτωμα. Κι ένα μπουρνούζι κοντά σου θα είναι βοηθητικό.
- Μόλις ηρεμήσουν λίγο οι κενώσεις σου, βούτηξε αμέσως μέσα στην μπανιέρα με το ζεστό νερό και μείνε όσο το δυνατόν σε οριζόντια θέση με ελαφρώς λυγισμένα γόνατα. Αυτό θα σε ανακουφίσει πάρα πολύ γιατί η ζέστη χαλαρώνει τους κοιλιακούς μύες που τώρα βρίσκονται σε σύσπαση. Την ίδια δουλειά κάνει και η ζεστή θερμοφόρα που μπορείς να έχεις στην κοιλιά σου ακόμα και την ώρα που κάθεσαι στη λεκάνη.
- Όσο είσαι στην μπανιέρα ίσως σου ξαναέρθει η ανάγκη να αδειάσεις. Σήκω προσεκτικά ώστε να μην γλιστρήσεις (εδώ βοηθάει η πετσέτα στο πάτωμα) και φόρεσε ένα μπουρνούζι για να μην κρυώσεις.
- Αφού ηρεμήσεις, αν θες μούλιασε για λίγο ακόμα στην μπανιέρα. Επαναλαμβάνεις για όσο το χρειάζεσαι κι εφόσον η επαφή σου με το νερό σου κάνει καλό!
- Όταν το έντερο σου σταματήσει κάπως να αδειάζει και μπορέσεις να βγεις από την τουαλέτα, πάρε αμέσως ένα κουταλάκι του γλυκού γλουταμίνη σε σκόνη ( L-Glutamine) και μία κάψουλα προβιοτικού υψηλής βιοδιαθεσιμότητας. Εάν έχεις κένωση ξανά, επαναλαμβάνεις. Αυτά τα δύο σκευάσματα πρέπει οπωσδήποτε να τα έχεις στην κατοχή σου γιατί σταματούν τη διάρροια, αποκαθιστούν τις βλάβες και θεραπεύουν.
- Αν εξακολουθεί να υπάρχει κοιλιακός πόνος ίσως χρειαστείς κάποιο σπασμολυτικό χάπι. Εάν θα χρησιμοποιήσεις σπασμολυτικά καλό είναι να το έχεις ήδη συζητήσει με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σου οι οποίοι θα σου προτείνουν τι είναι καλό για εσένα. Απέφυγε να χρησιμοποιήσεις αντιδιαρροϊκά!!!
- Βάλε ένα κόκκο θαλασσινού αλατιού ή ακόμα καλύτερα ανθό αλατιού, κάτω από τη γλώσσα, για να σου επαναφέρει την ηλεκτρολυτική σου ισορροπία. Εάν έχεις κάνει κι εμετό ίσως χρειαστείς ηλεκτρολύτες από το φαρμακείο.
- Εάν η περιοχή του πρωκτού έχει ερεθιστεί ή έχεις αιμορροΐδες μια φυσική κηραλοιφή ή κρέμα αλόης θα σε ανακουφίσει.
- Ετοίμασε μια χαλαρή γωνιά στον καναπέ ή στο κρεβάτι σου. Πιθανών να χρειάζεσαι ζέστη στην κοιλιά σου, ακόμα κι αν είναι καλοκαίρι. Οπότε θεωρώ πως η θερμοφόρα ή/και μια κουβέρτα είναι απαραίτητα σύνεργα.
- Ντύσου άνετα (φόρμες ή πυτζάμες) και φρόντισε τίποτα να μην σε πιέζει στην κοιλιά και το στομάχι (αν είσαι κορίτσι μην φοράς στηθόδεσμο)
- Φτιάξε ένα δυνατό τσάι από φύλλα μαντζουράνας φρέσκα ή αποξηραμένα(που επίσης φρόντισε να έχεις πάντα στο σπίτι σου) σκέτο, χωρίς μέλι ή ζάχαρη. Το βότανο αυτό είναι φυσικό σπασμολυτικό και ταυτόχρονα θα αναπληρώσεις τα υγρά που έχασες.
- Μην φας τίποτα τουλάχιστον για το επόμενο δίωρο. Άσε το πεπτικό σου να ξεκουραστεί.
- Εάν έχεις, πάρε μια κάψουλα βιταμίνης Βcomplex ή νικοτιναμίδιο (B3). Μην πάρεις τίποτα που να περιέχει μαγνήσιο ή βιταμίνη C γιατί εντείνουν την κινητικότητα του εντέρου. Το έντερο σου τα χρειάζεται πάρα πολύ για να ιαθεί, αλλά όχι μετά από την κρίση.
- Απόλαυσε, χαλαρώνοντας, το τσαγάκι σου στη ζεστή σου γωνίτσα με την αγαπημένη σου μουσική για το όσο χρειάζεσαι.
Τα δύσκολα πέρασαν!
Δρομολόγησε το γεύμα της ημέρας.
- Μην φας τίποτα που να περιέχει φυτικές ίνες για το επόμενο 6ωρο και μετά από αυτό το διάστημα δοκίμασε κάποιο ξινόμηλο χωρίς φλούδα ή κυδώνι. Η μπανάνα είναι μαλακτική αλλά αν έχεις μύκητες candida ίσως τα συγκεντρωμένα σάκχαρα να σε ερεθίσουν.
- Αν και το ρύζι/ λαπάς, τα ζυμαρικά και οι πατάτες φαίνεται να είναι η πρώτη λύση μετά από διάρροιες εγώ θα σου πρότεινα να τα αποφύγεις γιατί οι υδατάνθρακες τρέφουν τους μύκητες, τα παθογόνα βακτήρια και τα παράσιτα του εντέρου και τα βοηθάς να δυναμώσουν.
- Ιδανική τροφή μετά από διάρροια είναι μια ελαφριά κοτόσουπα με ελάχιστο ρυζάκι και χωρίς λιπαρές ύλες και πέτσες για να αποφύγεις τη στεατόρροια (λίπος στα κόπρανα που τα κάνει πιο υδαρή). Μπορείς να προσθέσεις καρότα και χυμό λεμονιού. Ο ζωμός από τα κόκαλα της κότας και καλύτερα του κόκορα προσφέρει ενίσχυση στο ανοσοποιητικό σου, ενώ η πρωτεΐνη της σάρκας θα σε βοηθήσει στη γρήγορη επούλωση.
- Την ημέρα αυτή πέρασε την με αρκετά υγρά και λίγο παραπάνω αλάτι. Μπορείς να πίνεις γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη, ή/και φυσικό χυμό αλόης που έχει κι επουλωτική δράση.
- Μην φας ζάχαρη και οτιδήποτε την περιέχει κι εννοείται μην καταναλώσεις τίποτα διεγερτικό όπως καφέ, κακάο, αλκοόλ, αναψυκτικά τύπου κόλα, ενώ περιόρισε τη γλουτένη και τη λακτόζη για τις επόμενες μέρες ( ή και γενικότερα αν οι κρίσεις επαναλαμβάνονται συχνά)
Σε έναν ιδανικό κόσμο απαλλαγμένο από πρέπει και υποχρεώσεις, το σώμα χρειάζεται ανάπαυση, ξεκούραση, νηστεία (ελαφριά γεύματα), κι αρκετή λήψη υγρών και ηλεκτρολυτών. Θυμήσου πως περνούν οι μέρες ανάρρωσης στο νοσοκομείο: με ελαφρά δίαιτα, ξαπλωμένοι και τελευταίο γεύμα στις 19:00
Εάν οι διάρροιες επαναλαμβάνονται τακτικά και χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά σου, να ξέρεις πως πιθανών έχεις ένα φλεγμονώδες έντερο που χρειάζεται φροντίδα. Απευθύνσου σε ειδικούς διατροφολόγους που ακόμα κι αν χρίζεις ιατρικής φροντίδας και λαμβάνεις φάρμακα, θα σε βοηθήσουν παράλληλα στην αποκατάσταση της θρέψης των εντερικών κυττάρων κι άρα στην αυτοΐασή σου. Μην αφήνεις αυτά τα συμπτώματα να αποκτήσουν πολυχρονιότητα!
Εύχομαι οι οδηγίες μου να σου είναι αχρείαστες, αλλά αν τις χρειαστείς ποτέ, να σε βοηθήσουν κι εσένα όπως πολλά άτομα που τις σύστησα!
Καλή ανάρρωση!!
Στέλλα Σαρηπαναγιώτου
Διατροφολόγος ATEIK
Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity
Κάτοχος τίτλου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής (Ε.Ι.Νu.M)
Εφαρμογές Μεταβολικής Ανάλυσης