Η διάθεση αποτελεί για τον άνθρωπο τον πιο σημαντικό παράγοντα για την επίτευξη κάποιας δραστηριότητας. Η γυμναστική μπορεί να αποτελέσει τρόπο ζωής, μέσο αποκατάστασης μυοσκελετικών παθήσεων ή για μερικούς μία επίπονη διαδικασία. Ένα σημαντικό πρόβλημα που διαπιστώνεται στην σύγχρονη εποχή είναι η αποχή από την άσκηση λόγω των αυξημένων απαιτήσεων κυρίως στον εργασιακό χώρο καθώς και της οικονομικής δυσπραγίας που ‘’δεσμεύει’’ τις ελληνικές οικογένειες.
Ωστόσο είναι αναγκαίο για κάθε άνθρωπο να βρει μια μικρή διέξοδο στην καθημερινότητα του ενώ καίριο είναι να αναφερθεί ότι η άσκηση είναι η λύση στο αίνιγμα. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες κατά την διάρκεια της άσκησης παράγονται στον ανθρώπινο οργανισμό ορμόνες που δύνανται να μεταβάλουν την διάθεση και να επιφέρουν ευφορία. Αποδεδειγμένα, οι ενδορφίνες μπορούν να συμβάλλουν ενάντια στο άγxος και το στρες ενώ πολλά είναι τα φαινόμενα κατάθλιψης σε άτομα που δεν ασκούνται.Συγκεκριμένα, η άσκηση ανεβάζει τα επίπεδα σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή ο οποίος ελέγχει τη διάθεσή μας.
Από την άλλη πλευρά είναι αναμφίβολο το γεγονός ότι ακόμα και η κούραση, ως αποτέλεσμα της γυμναστικής, είναι ένας γλυκός παράγοντας που βελτιώνει την διάθεση και την όρεξη για ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες. Ποιός είναι ο τύπος άσκησης, ωστόσο, που μας ταιριάζει? Οι απόψεις εδώ διίστανται. Σύμφωνα με στατιστικές 30’ αερόβιας άσκησης την ημέρα, είναι αρκετά για να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης (ορμόνης που ρυθμίζει την καλή διάθεση). Παράλληλα η Yoga μια φυσική νοητική και ψυχική τακτική έχει παίξει καθοριστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια στην καταπολέμηση του στρες και στη βελτίωση της διάθεσης. Όσοι κάνουν Yoga, έχουν αποδεδειγμένα χαμηλά επίπεδα κορτιζόνης(η οποία σε υψηλά επίπεδα αυξάνει την πίεση και τη χοληστερίνη).
Ένας άλλος τύπος άσκησης είναι αυτός της διαλειμματικής προπόνησης ή της ενασχόλησης με πολεμικές τέχνες, όπου αυξάνεται κατά πολύ η ένταση και η αδρεναλίνη και το σώμα και πνεύμα αποφορτίζονται από την πίεση της καθημερινότητας. Tέλος η ενασχόληση με τη γυμναστική βοηθάει κατά πολύ και στην κοινωνικοποίηση του ατόμου, αφού γνωρίζοντας νέους ανθρώπους δεν νιώθει μοναξιά και ο ένας παροτρύνει τον άλλον για περισσότερη άσκηση και ενέργεια! Η βελτίωση, τόσο στο σώμα όσο και στην απόδοση, προσφέρει στο άτομο μεγάλη αυτοπεποίθηση και αποτελεί τον κινητήριο μοχλό ώστε να συνεχίσει να προσπαθεί!
Όλοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όριά μας, αρκεί να έχουμε τη διάθεση, μεγάλοι και παιδιά!
Ζάχου Ειρήνη
Καθ. Φυσικής Αγωγής,
Group & Personal Trainer